Cart

Как да поддържаме детските хавлии

Как да поддържаме детските хавлии

Всяка майка знае колко често и се налага да използва хавлия за подсушаване на детето след баня, ноколкопъти е редно да използваме кърпата, преди да я изперем? Вижте какво трябва да направим, за да поддържаме детските хавлии чисти и в същото време да предпазим децата си от нежеланите бактерии и акари, които се развиват в материите.

Относно детските хавлии

Както мнозина от нас са забелязали по надписите в различните хотели, хавлиените кърпи е добре да бъдат използвани за подсушаване няколко пъти и едва тогава да се пуснат в коша за пране. Всичко това е с цел да се спести вода, перилни препарати и да се удължи живота на пералнята и съответно сушилнята. Отнася ли се обаче това „правило“ и щом става въпрос за хавлиите, използвани за вашето дете, или те трябва да бъдат изпирани след всяко ползване?

Ключът е в изсушаването

ко често оставяте кърпите си в банята след душ, то тогава трябва да направите всичко възможно да се отървете от този вреден навик, защото точно това мокро помещение предразполага развитието на бактерии във вашата подсушаваща кърпа. Същото важи и за детските хавлии, защото сме абсолютно сигурни, че последното нещо, което искате, е развитието на бактерии в мократа кърпа, които да се пренесат в последствие на нежната кожа на вашето мъниче. Ако в банята си имате вентилатор, задължително го оставете да работи, за да премахне възможно най-много образувалата се след душ влага в помещението. Добре е да се снабдите и с влагоабсорбиращи торбички. За да сте сигурни, че кърпата е напълно суха, можете да използвате „услугите“ на вашата сушилня или да прострете хавлията на слънце, ако нямате такава. Когато закачате хавлията, винаги я разгръщайте изцяло. Много от нас имат навика да сгъват на две кърпата, с цел да заема по-малко място на простора, но истината е, че трябва да я прегъваме възможно най-малко, като я закачваме. Целта е освен по-бързото й изсушаване, ако е простряна навън– и по-доброто проникване на въздуха и слънцето през материята (слънчевата светлина е естествен дезинфекциращ и избелващ агент).

Колко често да бъдат изпирани детските хавлии

За този въпрос съществуват различни мнения и отговори. Любителите на чистотата ще бъдат най-спокойни, ако след всяко подсушаване със съответната кърпа, тя бива изпирана и слагана в сушилня, за да бъдат премахнати възможно най-голяма част от нежеланите акари. Няма да сбъркате обаче, и ако използвате кърпата по четири-пет пъти, стига тя да бъде изсушавана правилно и изцяло след това. Не бършете малчугана си с влажна хавлия– освен, че е неудобно и неприятно, тя също може да съдържа и вредни бактерии или плесени.

Два трика, с които да поддържате детските хавлии по-чисти и влагоабсорбиращи

Понякога, особено когато прането е често и е от детски дрехи, е хубаво да не разчитаме толкова на продукти като омекотители и перилни препарати, в чийто състав има прекалено много химични елементи. В този случай е добре да намерим някакъв алтернативен начин за поддържането им в чисто състояние. Ние, като добри родители, сме намерили два чудесни натурални заместители на препаратите, които се предлагат по магазините: Бял дестилиран оцет- освен, че е абсолютно безвреден и премахва бактериите, той ще направи детските хавлии по-меки и по-лесно абсорбиращи влагата. Не се притесявайте от миризми- дори и да има леки такива, те много бързо се изпаряват, за разлика от обикновения оцет. Разтворете една водна чаша бял оцет към една чаша вода и прибавете към прането в пералнята вместо перилен препарат. Сода бикарбонат- всички знаем за почистващите и избелващите й свойства. А в съчетание с мекотата на материите и обезмирисяващия ефект, които постига, хлябната сода става един верен приятел на усърдните майки и домакини. В допълнение тя е и чудесно средство против котления камък.

Разгледайте категория Хавлии за бебета